Hundehelse

Forebyggende helsearbeid er nøkkelen til å sikre hundens livskvalitet. Regelmessige kontroller, riktig ernæring og oppfølging gir de beste forutsetningene for et langt og lykkelig liv sammen med din firbente venn.

Vaksinasjon

Vaksinasjon er en viktig del av forebyggende helsearbeid og bidrar til å holde hunden frisk samtidig som det beskytter andre kjæledyr i nærmiljøet. Det finnes ulike anbefalinger i forhold til hvor ofte man bør vaksinere og behovet avhenger av smittetrykk og hvor man befinner seg i verden.

Basisvaksinasjon

Dette dekker valpesyke, parvovirus og smittsom leverbetennelse (HCC). Valper får første vaksinedose ved 8 ukers alder, en ny dose ved 12 ukers alder, og en siste dose ved 16 ukers alder. Deretter gis en oppfriskningsdose etter ett år, og videre revaksinering hvert tredje år.

Kennelhoste

Anbefales årlig, spesielt for hunder som omgås andre hunder, for eksempel på kennel, hundekurs eller i konkurranser. Denne vaksinen beskytter mot Bordetella bronchiseptica og parainfluensavirus.

Rabiesvaksine

Påkrevd ved utenlandsreiser. Første dose gis fra hunden er minst 12 uker gammel, med en oppfriskningsvaksine etter anbefalt tidsintervall, vanligvis hvert tredje år, avhengig av vaksinetypen og reisemål.

Spør veterinær om en anbefaling som avspeiler behovet til din hund slik at man hverken får for mye eller for dårlig vaksinedekning.

En god start for valpen

Det er viktig å følge opp med et balansert kosthold som er tilpasset valpens størrelse og rase, samt sikre at den får riktig mengde aktivitet uten å overbelaste voksende ledd. Regelmessig helseoppfølging hos veterinær er avgjørende for å fange opp eventuelle helseutfordringer tidlig. Dette inkluderer vaksinasjoner for å beskytte mot smittsomme sykdommer, ormekur i de første leveukene, og gradvis tilvenning til tannpuss for å forebygge tannproblemer senere i livet.

Helsetiltak

Forebyggende helsetiltak som vaksinasjon, parasittbehandling, ID-merking, seniorsjekker, vektkontroll og tannsjekker gir hunden din de beste forutsetningene for god helse og livskvalitet. Ved å følge disse stegene kan du forebygge sykdommer, spare penger og sikre at hunden trives i alle livets faser.

Parasittbehandling

Parasitter kan utgjøre en risiko for hundens helse og velvære, og det er viktig å beskytte hunden din mot både innvendige og utvendige parasitter. Mens flått og lopper ofte håndteres med forebyggende midler, er behovet for ormekur mer situasjonsavhengig.

Regler for ormekur i utlandet

For å beskytte både hunden din og norsk dyreliv mot revens dvergbendelorm (Echinococcus multilocularis), har Mattilsynet fastsatt spesifikke krav til ormekur ved innreise til Norge.

Hunden skal behandles av en autorisert veterinær mot revens dvergbendelorm 24–120 timer før innreise til Norge. Dette vil si at dette må gjøres i et EU/EØS land FØR du kan reise hjem til Norge. Har du for eksempel vært i Sverige, må du finne en veterinær i Sverige og vente 24 timer før behandlingen er gyldig til hjemreise. Alternativt kan man benytte 28-dagers regelen.

28-dagersregelen:

For hunder som hyppig reiser over grensen eller skal kjøre transitt uten opphold, kan en løpende behandlingsplan benyttes:

  • Startbehandling: To behandlinger utført av en autorisert veterinær i på to ulike datoer med maksimalt 28 dagers mellomrom. Disse kan gjennomføres i Norge før utreise eller i et annet EU/EØS-land.
  • Vedlikeholdsbehandling: Etter startbehandlingen må hunden få ormekur minst hver 28. dag for å opprettholde beskyttelsen. Veterinæren må notere dato og klokkeslett for hver behandling i hundens EU-kjæledyrpass.
  • Avslutning av behandlingsopplegget: Når du ønsker å avslutte 28-dagersregelen, skal hunden få en siste behandling i Norge innen 28 dager etter forrige behandling.

Det er viktig å merke seg at alle behandlingene må utføres av en autorisert veterinær i et EU/EØS-land og dokumenteres korrekt i hundens EU-kjæledyrpass.

Ormekur for valper

Valper bør få ormekur flere ganger i løpet av de første leveukene. Det anbefales å gi ormekur ved 2, 4, 6 og 8 ukers alder, og deretter hver måned frem til de er 6 måneder gamle. Dette sikrer at eventuelle parasitter ikke hindrer valpens vekst og utvikling.

Ormekur for voksne hunder

For vanlige familiehunder er rutinemessig ormekur ikke nødvendig. Dette er fordi overbruk av ormekurer kan bidra til resistensproblemer. Ved symptomer som diaré, oppkast, vekttap eller andre tegn på parasitter, bør du kontakte veterinær for å vurdere om ormekur er nødvendig. Avføringsprøver kan ofte avdekke om behandling trengs.

ID-merking og EU-pass

ID-merking er viktig for at hunden kan spores tilbake til deg om den skulle forsvinne. Dette er også et krav ved utenlandsreiser og rabiesvaksinering. Dersom du planlegger reiser utenlands med hunden, sørg for å ordne et EU-pass som inkluderer nødvendig dokumentasjon.

Sjekk av kuler

Oppdag kuler eller unormale hevelser tidlig ved å kjenne over hundens kropp regelmessig. Oppdagelser av forandringer kan være avgjørende for tidlig behandling. Hvis du finner noe uvanlig, kan du få det vurdert hos oss og startet behandling før kulen vokser eller sprer seg.

Kontroll med vekten

En sunn vekt er essensielt for å forebygge en rekke helseplager. Vi hjelper deg med å utarbeide en tilpasset ernærings- og treningsplan, slik at hunden din holder seg i god form.

Kontroll av tennene

Tannhelsen er en viktig del av hundens generelle velvære. Regelmessig tannpuss og tannsjekker kan forebygge tannstein, infeksjoner og smerte. Vi tilbyr profesjonell tannrens med ultralyd og gir deg råd om hvordan du kan vedlikeholde hundens munnhygiene hjemme.

Consent Preferences